×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Nutteloze vragen

Door Marc van der Linden

Het persmoment met het koninklijk gezin is één van de weinige keren dat je zo’n beetje alles kunt vragen aan de koning en de koningin. Bij staatsbezoeken moet het gaan over het bezoek aan dat land en ook bij andere ontmoetingen met de pers staat van tevoren vast wat het onderwerp van de vragen moet zijn. Maar bij het jaarlijkse persmoment voor de zomervakantie is zo’n regel er niet, al moeten de vragen wel eerst aan de RVD worden doorgegeven.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Een grote familie

Een grote familie

Door Marc van der Linden

Boven dit stuk had ook één grote familie kunnen staan. Maar juist die accenten maken dat ik voor de andere variant koos. Ik was dit jaar, net als vorig jaar, bij De Hollandse 100 in Biddinghuizen. Het is een geweldig leuk evenement, ook als je er ’slechts’ als toeschouwer of sponsor bij wilt zijn. En het is een mooie kans om vele leden van de koninklijke familie informeel te treffen.


Het mede door prins Bernhard georganiseerde evenement kan op flinke steun rekenen van zijn ouders, broers en schoonzussen. Zij doen mee, regelen sponsors en laten zien dat zij net als Bernhard hopen dat er snel meer geld komt voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Allemaal hebben zij door Bernhard meegemaakt wat deze ziekte kan veroorzaken en dit is de manier om dat te verwerken en andere patiënten te proberen te helpen.

Maar waar was de rest van de koninklijke familie?, zult u zich misschien afvragen. U bent dan niet de enige, want bij De Hollandse 100 werd die vraag openlijk gesteld. Het is zo’n leuk evenement dat er best meer Oranjes bij zouden kunnen zijn. Maar waarschijnlijk gaat het in deze familie net zoals in de meeste andere families: men wil elkaar niet te veel verplichten of voor de voeten lopen. Als families groter worden – de uitgebreide koninklijke familie bestaat momenteel uit 62 personen – dan vallen mensen al snel op hun directe familieleden terug. Daarnaast zal Bernhard als geen ander weten hoe druk zijn neef Willem-Alexander en tante Beatrix zijn en zal hij zich vanuit die gedachte misschien bezwaard voelen hen uit te nodigen voor ’zijn’ evenement. Daarnaast brengt de komst van een (voormalig) staatshoofd meteen allerlei gedoe met zich mee. Nu loopt alles en iedereen gezellig door elkaar bij De Hollandse 100, maar als de koning er met zijn gezin bij is, moeten er meer veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Voor journalisten is het best bizar te ervaren dat wij soms meer meemaken met dezelfde familie dan de familie zelf. Zo kwam een collega, die net als ik in Parma was geweest voor de doop van de zoon van prins Carlos, op straat een zoon van Margriet en Pieter tegen. De journalist vertelde dat hij net terug was uit Parma, waarop de prins vroeg: ’Wat was er dan in Parma…?’

Grote families volgen elkaar niet meer op de voet en uitnodigingen voor feestelijke gebeurtenissen zijn niet meer vanzelfsprekend, omdat je anders voor elke gebeurtenis al rekening moet houden met 61 familieleden. Zo gaan die dingen in een grote familie. Koning Willem-Alexander leek dat goed te beseffen toen hij jaren geleden het initiatief nam om jaarlijks een reünie te houden met zijn neven en nichten. Dat is inmiddels een mooie traditie geworden en op die dag is deze familie wel één grote familie. 

 

Reacties

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar uw waardering voor Royalty en naar wat u van Royalty verwacht. We zouden u dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!