×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Willem-Alexander ziet Abraham

Willem-Alexander ziet Abraham

Door Marc van der Linden

De viering van Koningsdag krijgt dit jaar een speciaal tintje, want op 27 april wordt koning Willem-Alexander vijftig jaar. Dat is een mijlpaal in een mensenleven waarbij extra wordt stilgestaan. In Nederland zet men dan meestal een pop voor de deur die Abraham voorstelt of men komt met een speciale Abrahamskoek. Of een pot mosterd, want Abraham weet waar die gehaald wordt. Al deze varianten zullen waarschijnlijk bij de viering in Tilburg gebruikt gaan worden. Persoonlijk zou ik het erg leuk vinden als Tilburg – toch een echte carnavalsstad – Pierre Kartner zou uitnodigen om de koning toe te zingen als Vader Abraham. Pierre is als Bredanaar tenslotte een beetje de buurman van Tilburg. Maar goed, het is nog even afwachten wat Tilburg de koninklijke familie zal gaan voorschotelen.


Ik ben óók benieuwd naar wat Willem-Alexander zelf rond zijn verjaardag gaat organiseren. Aan het hof zegt men officieel dat er nog niks bekend is. Maar wie naar de agenda van het Koninklijk Paleis Amsterdam kijkt, ziet dat het paleis van 18 april tot en met 4 mei is gesloten. Daarvoor kunnen heel veel redenen zijn – buitenlandse ontvangsten, symposia of het opbouwen van een tentoonstelling – maar dat er ook iets rond de verjaardag van de koning wordt gedaan, ligt voor de hand.

Willem-Alexander vierde zijn dertigste en veertigste verjaardag groots en hij zal met het bereiken van vijftig dus ook flink willen uitpakken. Dan ligt het Paleis op de Dam het meest voor de hand, zeker nu. Paleis Huis ten Bosch is immers gesloten en wordt verbouwd, paleis Noordeinde is wat klein en Paleis Het Loo – waar de koning zijn veertigste vierde - staat aan de vooravond van een verbouwing. En als de koning het echt uitgebreid wil vieren, dan is de kans groot dat er veel buitenlandse koninklijke gasten komen.

De laatste keer dat in Nederland zo’n groot verjaardagsbal door een staatshoofd werd gegeven, was in januari 1998, toen Beatrix zestig jaar werd. Er werd destijds een feestweekend georganiseerd waarvoor heel gekroond Europa was uitgenodigd. De 160 binnen- en buitenlandse gasten - onder wie vooral vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen – werden op de eerste middag welkom geheten in het Stedelijk Museum in Amsterdam. ’s Avonds volgde een balletgala in het Muziektheater.

Op de dag van de verjaardag ging het gezelschap eerst per trein naar Apeldoorn voor een bezoek aan nationaal museum Paleis Het Loo en vervolgens per bus naar het Kröller-Müller Museum in Otterlo. De dag werd besloten met een diner en bal in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Op zondag was er een kerkdienst in de Westerkerk, gevolgd door een afsluitende lunch voor alle gasten aan boord van het radarschip Kapitein Kok. Ik was die dagen aan het werk en kan me vooral de bittere kou herinneren, want de pers moest natuurlijk overal buiten voor de deur wachten. In april zal dat iets beter zijn. Hopelijk denkt de koning er net zo over…

 

Reacties