×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Nutteloze vragen

Door Marc van der Linden

Het persmoment met het koninklijk gezin is één van de weinige keren dat je zo’n beetje alles kunt vragen aan de koning en de koningin. Bij staatsbezoeken moet het gaan over het bezoek aan dat land en ook bij andere ontmoetingen met de pers staat van tevoren vast wat het onderwerp van de vragen moet zijn. Maar bij het jaarlijkse persmoment voor de zomervakantie is zo’n regel er niet, al moeten de vragen wel eerst aan de RVD worden doorgegeven.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Een beetje kleur aan het hof

Een beetje kleur aan het hof

Door Marc van der Linden

Wat mij betreft gaat de Britse prins Harry trouwen met actrice Meghan Markle. Ik weet het: ik loop wat op de feiten vooruit, de relatie is nog niet eens officieel bevestigd. En als die al bevestigd is, dan is de relatie nog altijd te pril om nu al over trouwen te spreken. Het is dan ook de romanticus in mij die al stilletjes droomt over een bruiloft.


Harry kan wat mij betreft weinig verkeerd doen. Hij heeft een nogal rebels imago door de vele feestjes en de fouten die hij gemaakt heeft. Dat hij in zijn blote kont feestvierde in een hotelsuite in Las Vegas, met te veel drank op in het zwembad lag en in nazikostuum naar een gekostumeerd bal ging, maakt hem misschien niet de perfecte prins, maar wel een mens van vlees en bloed. Daarnaast maakt hij in mijn ogen alles goed met zijn inzet voor gehandicapte militairen en voor de allerarmsten en zieken in Afrika. Wie hem bij die optredens ziet, vergeeft deze prins alles. Ik althans wel.

En dan ineens blijkt hij verliefd te zijn op een actrice uit Suits, een van mijn favoriete series. Meghan Markle is zo iemand die van het scherm afknalt zodra ze in beeld is. Een goede actrice met een prachtige lach en sprekende ogen. Precies de vrouw die je naast Harry zou wensen. Dat ze een getinte huidskleur heeft, maakt in onze tijden gelukkig niets meer uit. Nog maar vijftig jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest dat een Europese prins of prinses uit een regerend vorstenhuis iemand zou trouwen met een andere huidskleur. Sowieso waren huwelijken met gewone burgers toen nog zo goed als uitgesloten. Tegenwoordig kunnen ook prinsen en prinsessen trouwen met wie zij willen.

Desondanks zijn de vorstenhuizen van Europa nog voornamelijk blank. Alleen de Deense prins Joachim trouwde in 1995 met de half-Chinese Alexandra Manley. Hun huwelijk eindigde in een scheiding, maar leverde wel twee mooie zonen op: de prinsen Nikolai en Felix. En lady Davina Windsor, dochter van de hertog van Gloucester en achternichtje van koningin Elizabeth, gaf in 2004 in de kapel van Kensington Palace haar jawoord aan de Māori-bouwvakker Gary Lewis. Zij hebben inmiddels twee kinderen – dochter Senna Kowha en zoon Tāne Mahuta – die op de 29ste en 30ste plaats in de lijn van Britse troonopvolging staan.

Natuurlijk mag het niets uitmaken welke huidskleur de vriendin van Harry heeft. Maar als je, zoals ik, al jarenlang in paleizen rondloopt die gevuld zijn met vele portretten van al die koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen met vaak inwitte gezichten, kunt u zich misschien best voorstellen dat ik het leuk zou vinden als daar wat meer kleur tussen komt…

 

Reacties

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar uw waardering voor Royalty en naar wat u van Royalty verwacht. We zouden u dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!