×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Rouw, roem en royalty

Door Marc van der Linden

Als je lid bent van een koninklijke familie weet je dat je niet alles privé kunt houden. Dat is, net als bij andere bekende mensen, de prijs van de roem. Bij een zeer tragische gebeurtenis als de dood van koningin Máxima’s zusje is het geen verrassing dat het in het nieuws komt. Sterker nog, het was de Rijksvoorlichtingsdienst die het bekend maakte. De enorme media-aandacht voor deze intens verdrietige omstandigheden hoort er in onze tijd nu eenmaal bij. Maar wat doet Nederland dat respectvol…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Op bezoek bij prinses Irene

Op bezoek bij prinses Irene

Door Marc van der Linden

In het nieuwste nummer van Royalty kunt u mijn interview met prinses Irene lezen. Ter gelegenheid van haar nieuwe boek Bergplaas wilde ze enkele interviews geven en ik behoorde tot het groepje dat werd verkozen. Daarmee kwam een langgekoesterde wens van mij uit. Ik heb in de loop der jaren veel over prinses Irene geschreven en haar ook weleens ontmoet, maar tot een echt gesprek was het nooit gekomen. Nu ging het gebeuren, en nog wel bij haar thuis.


Irene’s boek gaat over haar tijd in Zuid-Afrika, toen ze een vervallen boerenbedrijf in de Karoo had opgekocht. Ze wilde dat land van ruim 5.000 hectare terugbrengen in de oorspronkelijke staat. In de periode voordat Irene het kocht, was het een familiebedrijf geweest waarbij door diverse generaties schapen waren gehouden. Die hadden het land kaalgevreten en op het terrein waren overal sporen van menselijke aanwezigheid terug te vinden, zoals kapotte auto’s en apparaten.

De prinses ging er in haar eentje wonen. Ze toverde een voormalige stal om tot knusse woning, maar zonder stromend water en elektriciteit. Ze waste zich in een riviertje en leerde er leven in een bar klimaat, met grote hitte, enorme regenbuien en soms ijzige kou. Het resultaat is een prachtig en ontroerend boek dat me zeer aansprak, niet alleen omdat ik vaak in Zuid-Afrika ben geweest, maar ook omdat ik erg van de natuur houd en Irene’s ideeën over omgaan met Moeder Aarde zeer inspirerend vind.

Er was dus genoeg om over te praten. Bij de meeste interviews met leden van koninklijke families moet je vooraf aangeven welke onderwerpen je wilt bespreken en soms zelfs alle vragen sturen. Bij prinses Irene hoefde dat niet. Ze wilde een open gesprek, en dat lukte. Ze was openhartig en geestig en spaarde zichzelf niet.

Hoewel Irene in haar boeken al veel persoonlijke zaken heeft prijsgegeven, hoeven we overigens niet te verwachten dat ze ooit haar hele levensverhaal op papier gaat zetten. Toen ik het haar vroeg, zei ze althans: ’O nee, ik moet er niet aan denken om dat alles nog eens te zien en weer te beleven. Dat is echt te veel. Ik heb zoveel meegemaakt in mijn leven. Nee, dat boek komt er nooit.’

Inmiddels brengt de prinses meer tijd in Nederland door dan in Zuid-Afrika. Als u wilt lezen waarom, dan verwijs ik van harte naar het nieuwste nummer van Royalty.

 

Reacties