×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Kleintjes op de voorgrond

Kleintjes op de voorgrond

Door Marc van der Linden

Prins William en zijn echtgenote Kate nemen hun kindjes mee als ze binnenkort naar Canada reizen. Prins Jacques, het zoontje van prins Albert en prinses Charlène van Monaco, kwam mee naar de jaarlijkse openbare picknick in het Princes Antoinette Park in Monaco. Kroonprinses Victoria van Zweden neemt haar oudste dochtertje Estelle mee naar officiële gelegenheden en ook de andere Scandinavische vorstenhuizen laten hun kinderen nu al af en toe proeven aan hun toekomstige leven.


Daartegenover staan de koninklijke families die terughoudender zijn als het gaat om het inzetten van de jongste generatie. Nederland gaat daarin voorop. Amalia en haar zusjes gaan pas ’aan het werk’ voor de monarchie als ze achttien zijn. Daarvoor kan het publiek alleen maar op Koningsdag met deze meisjes kennis maken. In België is men iets soepeler. Kroonprinses Elisabeth heeft al eens een toespraakje gehouden en ze heeft haar moeder een keer vergezeld. In Spanje lijken koning Felipe en koningin Letizia hun dochtertjes net zo strikt te beschermen als koning Willem-Alexander en koningin Máxima dat doen.

Maar wie doet het nu het best? De ouders die hun kinderen van jongs af aan, letterlijk met de paplepel dus, meenemen naar evenementen? Of de ouders die hun kinderen een rustige jeugd gunnen waarin ze kind kunnen zijn, zonder koninklijke verplichtingen? Ik kom er niet uit wat de beste manier is. Voor de media en het publiek zou het natuurlijk leuker zijn om onze prinsesjes wat vaker te zien. Maar hoe meer zij op de voorgrond treden, hoe meer ze zich zullen onderscheiden van hun klas- en leeftijdsgenootjes.

Er zijn diverse royals die op latere leeftijd hebben laten weten hoe moeilijk zij het vonden dat ze anders waren dan andere kinderen. Prinses Irene zei onlangs in een interview dat ze het ’in mijn jeugd pijnlijk vond, afgescheiden te zijn van anderen door de hekken om het paleis en de aparte school waar we heen gingen.’ Maar bij een koninklijke familie hoort nu eenmaal dat je een aparte status hebt in een monarchie. Het helpt wellicht om daar zo jong mogelijk bewust van te zijn.

Voor de mensen die in zo’n familie geboren worden, is dat misschien moeilijk. Maar er staat ook veel tegenover: opgroeien in een paleis dat omgeven is door een park, vele reizen, financieel nooit zorgen en je kunnen inzetten voor je land en landgenoten. Nog maar vijftig jaar geleden was het ondenkbaar dat prinsen of prinsessen zelf hun boodschappen deden in een supermarkt en met hun gezin in een drukke straat in de stad zouden wonen. Dat kan nu allemaal wel. Maar wie voor de monarchie is, zal moeten accepteren dat de royals en dus ook hun kinderen altijd een speciale plek zullen blijven innemen.

 

Reacties