×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Lange leve Pieter

Door Marc van der Linden

30 april voelt voor veel mensen nog steeds een beetje als Koninginnedag. Deze datum is nu eenmaal van 1949 tot en met 2013 onze nationale feestdag geweest. En eerlijk gezegd had ik verwacht dat koning Willem-Alexander deze dag in stand zou houden, als eerbetoon aan zijn moeder en grootmoeder. Het zou een mooie geste zijn geweest en hij had er zelfs voor kunnen kiezen het ook gewoon Koninginnedag te laten heten. Prinsjesdag hield immers ook gewoon zijn naam toen er alleen maar Prinsesjes waren.…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Wie betaalt bepaalt

Wie betaalt bepaalt

Het woord privacy wordt te pas en te onpas gebruikt als het om het Koninklijk Huis gaat. Het wordt gebruikt om het privéleven van de Oranjes af te schermen, maar kan ook als reden worden gegeven om verdere vragen, van journalisten of Kamerleden, niet te hoeven beantwoorden. Rond De Groene Draeck is er al jaren een soort soap over wat nou wel of niet privé is.


De boot werd in 1957 cadeau gedaan aan prinses Beatrix. Een prachtig cadeau waar ze zichtbaar heel veel van genoten heeft en nog geniet, voor zover we dat te zien krijgen. Jarenlang waren de tochtjes met De Groene Draeck een mooie manier om te laten zien hoe de Oranjes in eigen land op stap gingen. Het gaf niet alleen een inkijkje in het privéleven van de koninklijke familie, maar liet ook vaak Nederland op zijn mooist zien. Maar sinds de komst van de mediacode is het niet toegestaan om foto’s te publiceren van de tochtjes met De Groene Draeck. Media die dat toch doen, riskeren een rechtszaak. Haastig haalde de Rijksvoorlichtingsdienst toen ook het stukje over De Groene Draeck van de website, waarin stond dat de boot veelvuldig werd ingezet voor representatieve verplichtingen. Want dat gebeurde immers maar zelden. Kortom: de boot was helemaal privé. Behalve dan als de boot geverfd moet worden, dan is hij ineens van ons allemaal…

Het is het goed recht van de Oranjes om hun privéleven zoveel mogelijk privé te willen houden. Maar het is een beetje vreemd om dat privéleven dan wel uit publieke middelen te laten betalen. Dat maakt het per definitie al niet meer privé. Over De Groene Draeck, vliegreizen, woningen en geschenken, kortom alles wat door de belastingbetaler wordt betaald, zou meer openheid moeten komen. Wie betaalt bepaalt. Wat de koning en zijn familie echt privé willen houden, zouden ze dan ook zelf moeten betalen. Zo gaat het in de meeste andere monarchieën ook. Doorgaan op de oude manier zal alleen maar voor meer discussie zorgen en dat zal uiteindelijk ook het Koninklijk Huis gaan schaden. Bovendien: wat vroeger de gewoonste zaak van de wereld was, hoeft dat tegenwoordig niet meer te zijn. De Oranjes staan bekend als een koninklijke familie die met haar tijd meegaat. In dit geval is het wachten op de eerste stap.

 

Reacties