×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Te gast

Te gast

Willem-Alexander en Máxima hebben een overvolle week achter de rug. Aansluitend aan het staatsbezoek aan Denemarken was er een handelsmissie in Noord-Duitsland. Meteen bij thuiskomst moest Willem-Alexander de nieuwe bewindsmannen van Justitie beëdigen en ’s avonds was hij samen met zijn vrouw in het Concertgebouw om afscheid te nemen van de scheidend dirigent. En op de dag erna, zaterdagochtend, zagen we het koninklijk paar samen vrijwilligerswerk doen voor NLDoet.


Ik maakte alleen het staatsbezoek aan Denemarken mee en alleen daar al werd in een moordend tempo een druk programma afgewerkt. Zoals u op de foto’s in het nieuwste nummer van Royalty kunt zien, heeft koningin Margrethe er alles aan gedaan om er een groot feest van te maken. Ik ben bij heel wat staatsbanketten als journalist geweest, maar zoals in Denemarken heb ik het nooit eerder gezien. Bij het staatsbanket mochten we vanaf het balkon het begin volgen. Het was mooi om te zien hoe de gasten naar hun plaatsen werden gebracht en hoe minister Koenders nog even bij de tafel een kam door zijn haar haalde voordat het koninklijke gezelschap arriveerde. Toen de royals binnenkwamen, klonk er zelfs trompetgeschal! Het was de lange klim naar boven – wel acht trappen – helemaal waard.

Wat het bezoek aan Denemarken ook bijzonder maakte, was dat het Nederlandse hof deze keer de journalisten had uitgenodigd het diner mee te maken dat Willem-Alexander aan zijn peettante Margrethe aanbood. We zijn altijd welkom bij de contraprestatie, zoals deze avond wordt genoemd, maar dat is bijna nooit een diner. Daarom was het een buitenkansje om dat ook eens mee te maken. Het was voor mij alweer veertien jaar geleden dat ik bij zo’n diner was geweest. Toen was het in Ghana en dat was de eerste officiële buitenlandse reis van Máxima, samen met Willem-Alexander. Toen werd er een rijsttafel geserveerd omdat de Ghanese gastheren hadden begrepen dat ze de Nederlanders daar erg blij mee konden maken. In Denemarken had hofmaarschalk Sjoert Klein Schiphorst ervoor gezorgd dat de aanwezige Nederlanders konden genieten van de culinaire hoogstandjes van Deense topchefs. In Kopenhagen is Noma, het beste restaurant van de wereld gevestigd en een van de voormalige chefs van dat restaurant verzorgde het diner. Het voorgerecht was tongfilet met pompoen, spruitjes, kool en een kreeftensalade. Als hoofdgerecht werd kalfsvlees met sellerie, bietjes en een truffelsaus geserveerd. En als dessert kwam er een yoghurtmousse met volkorenbrood, chocoladekruimels en peer op tafel. Het was heerlijk. Wat verder leuk was om te zien, was hoe de jonge obers en serveersters er alles aan deden om er vooral een gezellige avond van te maken. Geen strakke lakeien in livrei maar jonge, enthousiaste medewerkers van het restaurant zelf. Na de sprookjesachtige avond in het paleis was dat verfrissend anders. Moet ik u nog uitleggen dat ik ervan genoten heb?

 

Reacties