×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Dezelfde berg, dezelfde poses

Dezelfde berg, dezelfde poses

Voor een tijdschrift als Royalty is de fotosessie van het koninklijke gezin iets om naar uit te kijken. Zo vaak zien we de prinsesjes niet en de mooie locatie in combinatie met het feit dat het gezin het leuke vooruitzicht van een vakantie heeft, zorgt ervoor dat de sfeer optimaal is. En het levert altijd leuke plaatjes op.


Op het moment dat de foto’s hier op de redactie binnenkomen, worden er meteen keuzes gemaakt. Iedereen heeft zijn favoriete plaatje. De foto waarop de koning zijn oudste dochter kust, won het dit keer bijna bij iedereen. Fotograaf Patrick van Katwijk stuurde maar liefst zeventig foto’s en daaruit hebben we een keuze gemaakt. Dat is steeds weer moeilijk.

Maar wat opvalt, is dat de fotosessies steeds meer op elkaar gaan lijken. Al jarenlang wordt deze sessie op hetzelfde punt in Lech gedaan. Dezelfde berg, dezelfde lift en dezelfde afdalingen. Wie de foto’s van de afgelopen jaren naast elkaar legt, zal weinig verschillen zien, helemaal omdat de prinsesjes hun kleding doorgeven en Willem-Alexander en Maxima natuurlijk niet voor elke wintersport iets nieuws kopen. Toch zou het leuk zijn als er voor volgend jaar eens wat anders wordt bedacht. Nu de prinsesjes groter worden, kunnen er ook andere delen van Lech opgezocht worden. Waarom niet een keer het gezin in een skilift? Of, zoals Beatrix ooit deed, een klein heuveltje waarbij sprongen worden gemaakt. Natuurlijk, het is vooral in het belang van de media om eens een ander beeld te krijgen. Maar het lijkt me ook voor de Oranjes leuker als ze niet elk jaar op dezelfde piste dezelfde geijkte plaatjes moeten laten maken.

Deze sessie wordt gehouden in het kader van de mediacode. Dat houdt in dat aan de media wordt gevraagd de familie verder tijdens de vakantie met rust te laten. De RVD heeft namens de Oranjes de mediacode opgezet en regelt daarmee dit soort fotomomenten. Zij hebben met vele aspecten rekening te houden, zoals veiligheid en de hoeveelheid pers. In de afgelopen jaren heeft de mediacode redelijk gewerkt. Maar de RVD en de koninklijke familie moeten ook beseffen dat de media niet elk jaar dezelfde soort foto’s wil. En het zou aardig zijn als de familie ook weer beschikbaar is voor wat korte gesprekjes met de media. Voor wat, hoort wat. Dat geldt voor beide partijen.

 

Reacties