×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koningin én mama

Koningin én mama

Een drukke baan combineren met een jong gezin, het lijkt me een zware taak. Ik neem mijn petje af voor al die vrouwen en mannen die een overvolle werkagenda hebben en daarnaast toch nog alle tijd weten te nemen voor hun kinderen, familieleden en vrienden. Voor een koning en koningin is dat in deze tijd ook een grote uitdaging.


Vroeger werd de zorg van koningskinderen volledig uitbesteed. De ouders zagen hun kroost hooguit een uurtje per dag en dan was het voor de kinderen vooral beleefd opzitten en keurig wat vragen beantwoorden. Spelen, ravotten, eten en ziek zijn deden ze in het bijzijn van kindermeisjes en gouvernantes, met wie dan ook vaak een hechtere band ontstond dan met de eigen ouders. Tegenwoordig kunnen – of beter nog: willen – koninklijke ouders zoveel mogelijk zelf doen. Willem-Alexander en Máxima ontbijten ’s ochtends met hun drie dochters en die maaltijd is heilig. Dan zijn er geen telefoons en is er geen personeel. ’s Avonds proberen ze ook met de meisjes te eten, maar dat kan niet altijd. Soms schuiven ze aan tafel aan om er wel bij te zijn als de kleintjes eten, om dan later naar hun eigen eetafspraak te gaan. En als het even kan, proberen de koning of de koningin erbij te zijn als er op de school van hun dochters iets bijzonders gebeurt. Een mooi staaltje daarvan zagen de aanwezigen op de Bloemcampschool afgelopen week. Op woensdag ontvingen Willem-Alexander en Máxima het Spaanse koningspaar. In paleis Noordeinde werd geluncht en daarna vertrokken koning Felipe en koningin Letizia naar het Binnenhof voor een bezoek aan de Eerste en Tweede Kamer en aan premier Rutte. Koningin Máxima stapte ook meteen na het vertrek van de Spaanse gasten in de auto. Met de hoflimousine werd ze de naar de Bloemcampschool gebracht. In de auto gingen de hoed af en de handschoenen uit, maar toch zag Máxima er nog een beetje overdressed uit toen ze tussen de andere moeders en vaders het schoolplein opliep. In de gymzaal ging ze op zoek naar haar dochter Alexia, die in een blauw T-shirtje en kort broekje meteen naar haar moeder toeliep en haar omhelsde. De andere moeders keken niet op of om naar de koningin en de prinses. Zij waren immers druk met het knuffelen van hun eigen kindjes.

 

Reacties