×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Tradities

Tradities

Door Marc van der Linden

Nederland en tradities lijken niet zo goed samen te gaan. Na een paar jaar is er meestal al sprake van slijtage en weer een paar jaar later wordt het dan afgeschaft of krijgt een naamsverandering. In de meeste gevallen krijgt een leuk evenement niet eens de kans om een traditie te worden. En zelfs met tradities die de tand des tijds hebben overleefd, wordt er gemakkelijk omgesprongen. Pakjesavond wordt al lang niet meer altijd op vijf december gevierd. Meestal wordt er voor een avond in het weekend voorafgaand aan die dag gekozen. En Sinterklaas dreigt het te gaan verliezen van de Kerstman, die nota bene op onze Sint gebaseerd is. Zelfs bij nieuwe koninklijke tradities lijkt er al snel het klad in te komen.


Make a Difference Day (MADD) is daar een mooi voorbeeld van. Sinds een paar jaar deden de leden van de koninklijke familie vrijwilligerswerk op of rond 1 november. Het leverde unieke beelden op van koningin Beatrix die soep rondbracht, prinses Margriet die broodjes smeerde en prins Maurits die in een instelling de vloer dweilde. De Oranjes gaven het goede voorbeeld en spoorden daarmee velen aan om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. En ook voor tijdschrift als Royalty was het een mooie kans om de Oranjes eens in een andere rol te zien. Maar we zullen de leden van de Koninklijke Familie dit jaar niet zien bij Make A Difference Day. De organisatie heeft besloten om het evenement naar 20 en 21 maart te verplaatsen, omdat het dan, volgens woordvoerder Van Ieperen, beter weer zou zijn. Bovendien gaat de MADD-organisatie samenwerken met het Oranjefonds en in maart zou deze stichting al iets soortgelijks gepland hebben. En dus wordt iets dat een mooie traditie leek te worden in november, weer in de kiem gesmoord.

Met de Veteranendag is het precies zo gegaan. In 2005 liet het kabinet weten uit eerbetoon aan wijlen prins Bernhard diens verjaardag, 29 juni, tot Veteranendag uit te roepen. Maar dit jaar is dat weer afgeschaft. Voortaan wordt Veteranendag op de laatste zaterdag van juni gehouden. Het eerbetoon aan de prins is hem nu weer afgenomen en dat is weinig chic te noemen, zeker niet als zoiets eerst door de Regering groots is aangekondigd.

Ik vermoed dat het ook met iets anders te maken heeft. In Den Haag houdt men er rekening mee dat er nog vele grote onthullingen zullen komen over wat prins Bernhard zoal heeft uitgevreten in zijn lange leven. En daarbij zouden zaken bij kunnen zijn die voor grote schok zouden kunnen zorgen. Veel mensen stelden hun beeld over de prins al bij toen er, kort na zijn dood, enkele interviews verschenen waarin hij zaken toegaf die hij tijdens zijn leven altijd had ontkend. Ook de weinig vlijende opmerkingen over zijn echtgenote Juliana zorgden er voor dat Bernhard het bij velen voorgoed had verbruid. Binnen enkele maanden komt er bovendien het boek van professor Fasseur over de Greet Hofmanns-zaak en in de loop der tijd zullen ook andere archieven opengaan die meer inzicht geven in wat Bernhard zoal heeft uitgehaald. Ik denk dus men bewust gekozen heeft om de Veteranendag niet langer met Bernhard te verbinden, uit angst dat komende onthullingen over hem een smet op de dag zullen werpen.