×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Máxima versus Melania

Door Marc van der Linden

Máxima en Melania Trump – of ze elkaar al eens hebben ontmoet is niet bekend. Wat een ontmoeting tussen de koningin en de Amerikaanse first lady interessant maakt, is dat hun levens opvallende parallellen vertonen. Ze zijn allebei de ’eerste vrouw’ van een land waarin ze niet geboren werden. En ze belandden op die positie door de liefde. Maar waar Máxima wist dat haar man op een dag staatshoofd zou worden, kon Melania niet vermoeden dat haar man ooit president van de Verenigde Staten zou zijn.…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Wat een jaar!

Wat een jaar!

Door Marc van der Linden

Het laatste nummer van Royalty van 2009 ligt nu in de winkel. En dat is altijd een mooi moment om terug te blikken. Ik overdrijf niet als ik 2009 een heel heftig jaar noem. Op Royalty-gebied is er heel veel gebeurd. Helaas blijven vooral de negatieve zaken een beetje hangen. Het gedoe rondom de belastingconstructies voor prinses Christina is er een voorbeeld van. En natuurlijk alle commotie die de bouw van een luxeueuze villa van Willem-Alexander en Maxima losmaakte. In beide gevallen heeft het Hof niet handig geopereerd en het is daarom des te verwonderlijker dat Koningin Beatrix bij een recente ontmoeting met journalisten de schuld bij de media legde. Jammer, want van directe medewerkers van de Koningin én in politiek Den Haag heb ik een heel wat ander geluid gehoord


Daar vindt men dat er lering getrokken moet worden uit de fouten die er rond beide kwesties zijn gemaakt. Maar als we het over een echt dieptepunt hebben dan gaat het natuurlijk over Koninginnedag 2009. Ik was zelf getuige van het drama waarbij 7 toeschouwers de dood vonden en vele levens werden verwoest. Voor al die slachtoffers zullen de ’feestdagen’ heel moeilijk zijn en ik vraag u dan ook om, met mij, stil te staan bij het verdriet en de ellende waarin die mensen zijn terecht gekomen. In Apeldoorn wordt al gewerkt al een mooi monument – met ballonnen zo heb ik me laten vertellen – dat op 29 april in het bijzijn van de koninklijke familie zal worden onthuld. En op 30 april hoop ik dat Koninginnedag weer als vanouds zal zijn. Misschien moet dat wel bewust extra feestelijk zijn om te laten zien dat we door een groot drama nog meer van de mooie momenten moeten genieten. Ik zal er in elk geval weer bij zijn.

Er zijn in het nieuwe jaar ook zaken om naar uit te kijken. Persoonlijk verheug ik me op de huwelijken van prinses Victoria van Zweden en dat van prins Carlos de Bourbon de Parme. En ik verwacht ook dat ik een langlopende weddenschap zal verliezen. Jaren geleden wedde ik met iemand aan het Hof dat Beatrix op 30 april 2010 zou aftreden ten gunste van haar oudste zoon. We zetten er toen een paar mooie flessen champagne op. Maar inmiddels kan ik me niet meer voorstellen dat de troonswisseling al dit jaar gaat komen. Ik kan vele redenen opnoemen waarom het beter zou zijn om nog even te wachten en ik sta daarin niet alleen. Maar het is uiteindelijk aan koningin Beatrix. Ook voor haar is 2009 een heel zwaar jaar geweest. De aanslag op haar en haar familie, met zoveel onschuldige slachtoffers, heeft een zware wissel getrokken op onze koningin. En ook de kritiek op haar zoon, de kosten van de monarchie en de privileges van haar familieleden heeft ze zich zeer aangetrokken. Genoeg redenen dus, zou je zeggen, om na al die zware jaren voor rust te kiezen. Maar ik denk dat onze koningin anders in elkaar zit. Ze wil nu juist doorgaan om de monarchie in rustiger vaarwater te brengen en dán pas plaats te maken voor koning Willem IV.

Of het echt zo loopt? We zullen het zien, in het komende jaar. Ik wens u mooie feestdagen toe en het allerbeste voor 2010.