×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Nutteloze vragen

Door Marc van der Linden

Het persmoment met het koninklijk gezin is één van de weinige keren dat je zo’n beetje alles kunt vragen aan de koning en de koningin. Bij staatsbezoeken moet het gaan over het bezoek aan dat land en ook bij andere ontmoetingen met de pers staat van tevoren vast wat het onderwerp van de vragen moet zijn. Maar bij het jaarlijkse persmoment voor de zomervakantie is zo’n regel er niet, al moeten de vragen wel eerst aan de RVD worden doorgegeven.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Van elkaar leren

Van elkaar leren

Door Marc van der Linden

Koningin Beatrix genoot echt van haar bezoek aan Noorwegen; dat heb ik met eigen ogen kunnen zien. De vorstin mag dan inmiddels 72 jaar zijn, maar energie heeft ze nog voldoende, zeker als het gaat om zaken die haar interesseren. In Noorwegen werd een overvol programma afgewerkt, met maar weinig pauzes, maar de koningin leek daar geen last van te hebben. En dan slaagt ze er ook nog in zich op een dag soms wel drie keer om te kleden. Een voorbeeldje: tussen het einde van de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap in het stadhuis van Oslo en het begin van de contraprestatie zaten nog geen twee uur. Na het schudden van 320 (!) handen in nog geen anderhalf uur – dat is zo’n 20 seconden per persoon - moest de koningin in allerijl naar het Koninklijk Paleis in Oslo om zich om te kleden voor haar ontvangst in de Opera. Daar was ze immers zelf gastvrouw en moest ze dus op tijd aanwezig om haar Noorse gasten te ontvangen. In minder dan een uur kleedde Beatrix zich om, liet ze haar haren opnieuw doen, werden er andere juwelen gekozen en stapte ze opnieuw in de hofauto richting de Opera. De dag, die die ochtend voor de koningin al vóór zeven uur was begonnen, eindigde tegen elven. Er zijn maar weinig zeventigplussers met zo’n overvol schema!


Bij de ontmoeting met de Nederlandse journalisten vertelde Beatrix desondanks dat ze erg genoten had. Ze vond het prettig dat alles zo ontspannend geregeld was. Dat was ook iets wat we van de Noren konden leren, aldus de vorstin. Dat zou inderdaad prettig zijn. In Noorwegen geen ellenlange veiligheidschecks, geen politie op iedere meter rondom het koninklijk evenement en zeer relaxte paleisfunctionarissen. Maar zou dat hier ook kunnen? Noorwegen is bijna tien keer zo groot als Nederland. De grote steden Oslo en Bergen hebben samen nog geen kwart miljoen inwoners en sowieso wonen er in Noorwegen slechts 12 inwoners per vierkante kilometer. In Nederland is het veel drukker. Hier wonen  bijna 400 mensen per vierkante kilometer... Waar meer mensen zijn, moet ook meer geregeld worden. Voor koningin Beatrix moet het een verademing zijn geweest om even van het drukke Nederland in het rustige Noorwegen te zijn geweest. En eerlijk gezegd was het dat voor mij ook. We kregen veel mee van het bezoek. Tot en met het eten toe. Want toen koningin Beatrix met koning Harald en koningin Sonja aan het lunchen was in het Folkesrestaurant op de berg Fløyen, zaten wij een verdieping lager met hetzelfde uitzicht ook aan de lunch. Aangeboden door de Noorse RVD. ’En uiteraard krijgt u hetzelfde te eten als uw koningin,’ zei de Noorse persvoorlichtster niet zonder trots. De schelvis met een heerlijke saus, de aardappeltjes in schil en de groene asperges smaakten heerlijk. Om van het toetje, ijstaart met chocola en aardbeien, nog maar niet te spreken.

 

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar uw waardering voor Royalty en naar wat u van Royalty verwacht. We zouden u dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!