×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Prins Andrew heeft het gedaan!

Prins Andrew heeft het gedaan!

Door Marc van der Linden

In de kranten en op televisie is er momenteel veel te doen over WikiLeaks. Deze organisatie zette tienduizenden ambtelijke stukken van vooral de Amerikaanse diplomatieke dienst op internet. Dat heeft al veel bijzondere informatie opgeleverd, al kan men zich afvragen of het goed is dat dit allemaal zo openbaar wordt gemaakt. Maar zeker is dat het pikant leesmateriaal oplevert.


Inmiddels heeft WikiLeaks ook al het eerste royalty-schandaal veroorzaakt. In een van de stukken omschrijft een Amerikaanse ambassadeur prins Andrew, de zoon van koningin Elizabeth, als ’verwaand’ en ’onbeschoft’. Bovendien zou de prins hebben opgeschept over de belangrijkheid van Engeland in de wereld en zou hij landen als Frankrijk corrupt hebben genoemd. Ondiplomatieke taal van iemand uit de hoogste kringen, die natuurlijk niet bedoeld was om openbaar gemaakt te worden. Maar het bevestigde wel wat velen al jaren dachten, maar niet in het openbaar durfden te zeggen.

Over Andrew’s gedrag doen al jaren vele geruchten de ronde. Hij zou zelfs tot ’speciaal gezant voor de internationale handel’ zijn gebombardeerd om hem zoveel mogelijk in het buitenland en daarmee uit het zicht te hebben. Maar nadat er in de officiële documenten die WikiLeaks op internet plaatste over Andrew werd gesproken, was de beer uit de kooi. Op zaterdag 4 december verscheen er in The Daily Mail een artikel van Simon Wilson, die ooit aan het hoofd stond van Engeland’s diplomatieke missie in Bahrein en daardoor de prins veel had meegemaakt. Hij beschrijft Andrew als ’Zijne Achterlijke Hoogheid’ en als een ’Buffoon’ (idioot). Het ’werk’ van Andrew zou verspilling van belastinggeld zijn volgens Wilson. De prins deed niet waarvoor hij werd ingezet, was lomp tegen andere gasten en eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in de cadeaus die hij bij de rijke koninklijke familie van Bahrein kon opstrijken. Het verhaal geeft veel leuke achtergrondweetjes. Zo moest er voor elk bezoek een speciaal verkenningsbezoek worden afgelegd door medewerkers van de prins, eveneens op kosten van de belastingbetaler. Die verkenners moesten dan uitzoeken wat de prins zoal kon doen. Op een klein eiland als Bahrein (oppervlakte 694 km2) was dat bepaald nog niet gemakkelijk.

Ook grappig: Andrew eiste dat zijn persoonlijke assistent op alle reizen zijn strijkplank meenam, want alleen daarop konden de broeken van de prins echt goed gestreken worden. Simon Wilson en de Engelse ambassadeur in Bahrein hebben overwogen om het gedrag van de prins te rapporteren aan de regering in Londen, maar durfden het niet omdat ze bang waren dat dat gevolgen zou hebben voor hun eigen carrière. Maar inmiddels is Wilson met pensioen en na de onthullingen op WikiLeaks zag hij eindelijk kans om terug te slaan richting Andrew.