×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Column: Medeleven

Column: Medeleven

Door Marc van der Linden

Een monarchie is mensenwerk. De genegenheid, in sommige gevallen zelfs liefde, die we voelen voor het Koningshuis is gebaseerd op het feit dat de koninklijke familie een vast gegeven in ons bestaan is. We volgen de Oranjes hun leven lang letterlijk van de wieg tot aan het graf. En hoewel de meesten van ons de leden van de koninklijke familie nooit echt leren kennen, voelen de Oranjes een beetje als eigen familie. Je leeft intens mee, op mooie momenten, maar misschien nog wel meer op verdrietige momenten. Toen het nieuws over prins Friso bekend werd overheersten schok en ongeloof. Je beseft hoe broos leven, en geluk, soms kunnen zijn. Het ene moment geniet je van het skiën over prachtig besneeuwde bergen, het andere moment lig je bedolven onder een lawine. Niet veel later word je gereanimeerd.


En dan het verdriet van de familie. Prinses Mabel maakte twee keer mee dat haar moeder weduwe werd. Wat moet er door haar heen zijn geschoten toen haar eigen man voor zijn leven vocht? En de koningin. Ze heeft in de afgelopen tien jaar al zoveel te verwerken gekregen en nu dan ook nog de angst en het verdriet om het leven van een eigen kind. Onvoorstelbaar. De beelden van de koningin en Mabel, innig in elkaars armen, en de sombere ogen op weg naar het ziekenhuis zorgden voor kippenvel. Twee sterke vrouwen verenigd in verdriet.

De koffer die bij mij thuis klaar stond voor mijn vertrek naar Lech om daar de traditionele fotosessie in de sneeuw mee te maken, is nu een stille getuige van hoe het ook had kunnen zijn. In plaats van vrolijke foto's uit de sneeuw brengen we u nu een heel ander verhaal. Soms is het verschrikkelijk moeilijk om de juiste woorden te vinden om te beschrijven wat er door je heen gaat. Maar ik weet zeker dat we ook namens u, trouw lezer van Royalty, spreken als we zeggen dat we in deze moeilijke tijden intens meeleven met de koninklijke familie en met de koningin en het gezin van Friso in het bijzonder.