×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

70 jaar getrouwd

Door Marc van der Linden

Op maandag 20 november zijn koningin Elizabeth en prins Philip 70 jaar getrouwd. Dat wordt een platina of briljanten huwelijk genoemd. In Nederland behalen steeds meer paren deze mijlpaal. In 2016 waren er 219 paren die vierden dat zij zeventig jaar getrouwd waren, terwijl 254 paren zelfs nog langer geleden in het huwelijk traden. Die groei zal nog wel even doorzetten, want deze mensen stammen nog uit de tijd dat je gewoonweg niet ging scheiden.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Orde van de dag

Orde van de dag

Door Marc van der Linden

Wat een bizarre weken hebben we gehad. En terwijl ik die woorden schrijf, besef ik dat we natuurlijk niks 'gehad' hebben. Het is allemaal nog tegenwoordige tijd. Zeker voor prins Friso, zijn gezin, zijn moeder en zijn familieleden is de situatie nog altijd onveranderd. En voor de artsen in het Wellington Ziekenhuis, begint het nu eigenlijk pas. Wij, het publiek, zullen waarschijnlijk maar weinig horen over eventuele voortgang bij de prins. Meer dan hopen en bidden kunnen we niet doen. En ondertussen pakt ook de koninklijke familie weer een beetje de draad van het normale bestaan op. Via de RVD komt de nieuwe agenda van de Oranjes binnen.


De koningin opende deze week de kazerne van Explosieven Opruimingsdienst en prinses Máxima was aanwezig bij de eerste landelijke coachingsdag van Qredits. De koninklijke familie doet dus eigenlijk wat wij allemaal moeten in vergelijkbare situaties. Bij gewone Nederlanders die hetzelfde meemaken als wat de Oranjes hebben doorgemaakt komt ook na enkele weken het moment dat ze weer normaal aan de slag moeten. Moeders, vaders, broers en zussen moeten dan weer een beetje over tot de orde van de dag. Natuurlijk valt dat niet mee en het helpt als mensen in je omgeving weten wat er gebeurd is. In het geval van de Oranjes gaat dat vanzelf. Iedereen weet wat er met prins Friso gebeurd is en iedereen zal meegeleefd hebben. Dat medeleven wordt ongetwijfeld zeer gewaardeerd maar tegelijkertijd is het ook prettig als het zoveel mogelijk als normaal is, zo weet ik uit verhalen van mensen die zelf een groot drama meemaakten. Voor de koningin zal dat niet anders zijn. En dus zal ze met haar bekende lach naar het publiek zwaaien, de bloemen in ontvangst nemen en doen waarvoor ze gekomen is. Ze weet dat iedereen meeleeft, maar dat zal dan niet steeds benadrukt hoeven worden. Privacy is volgens mij ook dat je je gevoelens, gedachten en verdriet voor je mag houden en er niet met iedereen over hoeft te praten. Natuurlijk, als de koningin wat wil zeggen is dat wat anders. Maar ik snap het ook als ze er voor kiest om nog even te zwijgen. Op 22 maart, op de laatste dag van het geplande staatsbezoek aan Luxemburg, staat normaal gesproken een gesprek met de Nederlandse pers gepland. Grote vraag is nu of dat gesprek kan doorgaan. Gebruikelijk is dat er alleen vragen over het staatsbezoek komen. Maar nu er zoveel gebeurd is, kun je niet voorbij gaan aan vragen over haar zoon. Tegelijkertijd zal iedereen begrijpen dat de koningin er (nog) niet over wil of kan praten. Het is aan Hare Majesteit.