×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Familiebanden

Familiebanden

Door Marc van der Linden

Koningin Beatrix brengt van 20 tot en met 22 maart voor de tweede keer een staatsbezoek aan Luxemburg. In 1981 bracht ze als koningin haar eerste staatsbezoek aan dit land waarvan de Oranjes van 1815 tot en met 1890 zelf groothertog waren. Bij de dood van koning Willem III verloren de Oranjes Luxemburg omdat de opvolgingsregels nog niet toestonden dat een vrouw, in dit geval koningin Wilhelmina, het staatshoofd zou worden. Vanwege het familieverdrag van de Nassaus ging de Luxemburgse troon naar het hoofd van de andere tak. Dat was hertog Adolf van Nassau, die op zijn 73-ste aan een nieuwe carrière als groothertog van Luxemburg begon. Maar via de Nassau-kant was hij nauwelijks een direct familielid van de Oranjes te noemen, aangezien de gezamenlijke Nassau-voorouder Hendrik de Rijke was, die van 1190 tot 1247 leefde. Dankzij deze voorouder kreeg Adolf de troon dus officieel in handen. Als het aan koning Willem III had gelegen was er een ander na hem op de Luxemburgse troon gekomen, maar zijn jonge echtgenote Emma nam het op voor Adolf, die een oom van haar was.


Emma's moeder, prinses Helena, was namelijk de halfzus van Adolf en zijn nichtje pleitte er dus bij haar oude echtgenoot voor om de troon toch volgens de afspraken na te laten aan zijn verre achterneef. En zo gebeurde het ook. Op 23 november 1890, de dag waarop onze koning Willem III stierf werd Adolf de nieuwe groothertog van Luxemburg. Sindsdien zijn de banden tussen de Nederlandse Oranje-Nassaus en de Luxemburgse Nassaus alleen maar hechter geworden. Ook op familiegebied. Groothertog Jean van Luxemburg is bijvoorbeeld een volle neef van wijlen Carlos Hugo van Bourbon-Parma, de ex-man van prinses Irene. Hun vaders, prins Felix en prins Xavier van Bourbon-Parma, waren namelijk broers. En groothertog Henri kreeg een paar druppeltjes extra Oranjebloed dankzij zijn moeder, prinses Josephine Charlotte van België. Zij stamt namelijk af van onze koning Willem I, wiens kleindochter Louise trouwde met de latere koning Karel XV van Zweden. Haar kleindochter Astrid trouwde vervolgens met de Belgische koning Leopold III. En hun enige dochter Josephine Charlotte trouwde vervolgens weer met Jean van Luxemburg. Waarschijnlijk duizelt het u nu al, maar ik vind dit soort familierelaties altijd erg interessant. Ik vraag me ook weleens af of de royals er zelf mee bezig zijn en precies ook weten hoe ze aan elkaar verwant zijn. Want tegenwoordig spelen de verre familiebanden eigenlijk vooral een rol op de achtergrond. Want de vorstenhuizen van nu zijn in de eerste plaats met elkaar bevriend. En die vriendschapsbanden zullen bij het komende staatsbezoek veel meer centraal staan dan het feit dat Henri van Luxemburg en Beatrix der Nederlanden vele voorouders delen.