×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Kreeg Nederland glamour door Máxima?

Door Marc van der Linden

Iedereen in Nederland zal zeggen dat het Nederlandse hof door Máxima glamour heeft gekregen. Het is zeker zo dat de echtgenote van koning Willem-Alexander iets heeft toegevoegd aan het koningshuis vanaf het moment dat in maart 2001 de verloving werd aangekondigd. Toen heeft ze zich volledig aan Nederland overgegeven en inmiddels is Máxima ons beste visitekaartje.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Afspraak is afspraak

Afspraak is afspraak

Door Marc van der Linden

Jaren geleden werd de mediacode ingesteld. Daarover is sindsdien veel te doen geweest. Er zijn processen gevoerd en heel veel discussies geweest, maar uiteindelijk hebben de Oranjes toch hun zin gekregen. Alle foto’s die er van de leden van de koninklijke familie te zien zijn, worden in scène gezet en zorgvuldig geregisseerd. Ik vind dat niet slim, omdat er zo veel spontaniteit verloren is gegaan. De meeste Nederlanders vonden het best leuk om te zien dat Máxima af en toe ook gewoon naar de Hema gaat om kinderkleren te kopen of dat Willem-Alexander met vrienden op een terrasje zit. Maar dat kan dus niet meer. Ik zal u niet vermoeien met een nieuwe discussie daarover, want ik heb al lang geaccepteerd dat de mediacode onomkeerbaar is. Maar tegelijkertijd is het wel goed u eens te melden dat een deel van de koninklijke familie zich niet meer houdt aan de belofte om in ruil voor het houden aan de mediacode af en toe mee te werken aan fotomomenten. En dan heb ik het niet over Willem-Alexander en Máxima.


Eerlijk is eerlijk: zij zijn hun belofte ruimhartig nagekomen. Prins Constantijn en prinses Laurentien ook, zij het in mindere mate. Maar met name de zoons van prinses Margriet laten het afweten. En zij hebben misschien wel het meest van de mediacode geprofiteerd. Immers: prins Maurits en prins Bernhard wonen in Amsterdam-Zuid, vlakbij populaire winkelstraten als de PC Hooftstraat en de Cornelis Schuytstraat. Daar staan ook altijd fotografen en die zien deze prinsen en hun echtgenotes en kinderen soms dagelijks voorbij lopen. Als iemand het waagt een foto te maken, wijzen deze prinsen en prinsessen echter op de mediacode en eventuele juridische stappen bij publicatie. Prima, dat recht hebben ze en de meeste fotografen maken die foto’s toch al niet meer omdat ze weten dat ze die niet kunnen verkopen aan tijdschriften of kranten. Maar is het dan teveel gevraagd om één keer per jaar mee te werken aan een kleine fotosessie? Ik denk dat u, net als ik, best wil zien hoe groot de kinderen van prins Maurits en prinses Marilène zijn geworden. Of hoe het gaat met de twee meisjes van prins Floris en prinses Aimée, van wie er wel allemaal babyfoto’s zijn. En afgezien daarvan: als de media zich aan de afspraak houden, dan mag men dat van deze prinsen en prinsessen toch ook verwachten? Of verplicht adel niet meer? Zoveel moeite is het toch niet om een keer per jaar wat leuks te doen voor de media....?