×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Mijn droom voor ons land

Mijn droom voor ons land

Door Marc van der Linden

Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging, riep Nederlanders tijdens een persconferentie over de plannen voor de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april op hun toekomstdromen voor Nederland in te sturen. De toekomstdromen kunnen op diverse manieren verbeeld worden: door middel van tekeningen, verhalen, muziekstukken en complete kunstwerken. Onder het motto ’mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning’ kan iedereen in dit land zijn of haar visie insturen op de website www.mijndroomvooronsland.nl. De mooiste bijdragen worden gebundeld in een boek en aangeboden aan de vertrekkende koningin en het nieuwe koninklijk paar. En na Willem-Alexander, Máxima en Beatrix krijgen ook alle Nederlanders dit boek gratis thuis. Een leuk plan, waarvan ik me wel afvraag in hoeverre álle Nederlanders een bijdrage kunnen leveren als het alleen maar via de digitale weg kan. Immers: voor de kleinste kinderen en de vele ouderen in dit land is internet niet de meest voor de hand liggende weg.


Een ander plannen is een lied - het koningslied - dat op 30 april in het hele koninkrijk tegelijkertijd gezongen moet worden. Dat wordt nog een flinke organisatie, want hoe dirigeer je tegelijkertijd heel veel mensen op allerlei verschillende plekken? Ook hier zal internet weer de hoofdrol gaan spelen, zo vermoed ik.

Een simpeler plan is dat er voor kinderen speciale koningsspelen zullen komen. Die dag begint dan met een gezond ontbijtje en daarna wordt overal in Nederland door de kinderen gesport. Dit evenement zal worden geopend door het toekomstige koningspaar en vele topsporters in dit land zullen een bijdrage leveren. Het Nationaal Comité, waarin ondermeer Joop van den Ende en Richard Krajicek zitting hebben, benadrukte ook dat het allemaal gefinancierd gaat worden door het bedrijfsleven. Dat is mooi. En ik wil graag mijn bijdrage leveren. Maar hoe? Het sporten valt af, want ik zit niet meer op de lagere school en ik ben evenmin een topsporter. Zingen lijkt me erg leuk, maar kan ik dat andere mensen wel aandoen? Dus wellicht is het handiger om maar mijn droom voor ons land in te sturen. Op het eerste gezicht lijkt het een simpele vraag. Maar als je erover nadenkt, is het nog niet zo gemakkelijk. Wat moet anders, wat kan verbeterd worden en wat moet vooral zo blijven als het is? Ik ben er nog niet uit. Ik ga daar eerst maar eens een nachtje over slapen. Wellicht komt die droom dan vanzelf.