×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Buitenlandse bezoeken nieuwe stijl

Buitenlandse bezoeken nieuwe stijl

Door Marc van der Linden

In de vorige column schreef ik al dat de deur van het paleis van onze koning steeds meer op een kier lijkt te worden gezet. Dat is een mooie ontwikkeling. Wat langzaam maar zeker ook duidelijk wordt, is dat Willem-Alexander en Máxima de zaken wat anders aanpakken dan Beatrix dat deed. Dat is niets ten nadele van de vroegere koningin, maar heeft meer met het huidige tijdsbeeld te maken. Het meest zichtbaar is dat momenteel bij de bezoeken aan het buitenland. Toen koningin Beatrix net staatshoofd was geworden, begon ze haar staatsbezoeken met de buurlanden en verder de belangrijkste partners van ons land. Als Willem-Alexander en Máxima dat ook zouden doen, dan zouden ze de komende jaren zoet zijn met staatsbezoeken aan alle 26 andere landen van de Europese Unie. Daarmee hebben we immers de meest nauwe banden. Als we ervanuit gaan dat er zo’n drie uitgaande staatsbezoeken per jaar zijn, dan zou de agenda wat staatsbezoeken betreft tot 2023 al vol zitten. De nieuwe koning en koningin willen met hun staatsbezoek echter vooral ook de Nederlandse handel stimuleren. In een gesprek dat Willem-Alexander en Máxima enkele weken geleden met wat journalisten hadden, vertelden zij dan ook dat ze de komende jaren wat staatsbezoeken betreft de lijn van Beatrix van de afgelopen jaren gaan doorzetten. Zij bezocht vooral landen waar het economisch zeer goed gaat of waarmee de banden nog intensiever kunnen worden. De staatsbezoeken aan Qatar, Brunei en de Verenigde Arabische Emiraten zijn daar mooie voorbeelden van. Waar het eerste staatsbezoek van de nieuwe koning en koningin zal plaatsvinden, is nog niet bekend, maar ik schat de kans groot dat het eerder een verre bestemming zal zijn dan dichtbij. Om de Europese vrienden niet voor het hoofd te stoten, worden die dan bezocht voor een zogenaamd kennismakingsbezoek. Die staan al gepland voor Duitsland, Luxemburg, België en Denemarken. Deze bezoeken zullen vaak minder dan een dag duren. In Luxemburg wordt bijvoorbeeld alleen maar geluncht en de minister-president van het land in audiëntie ontvangen. Diezelfde middag zit het koningspaar alweer in het vliegtuig terug naar Nederland. De winst is dat de nieuwe koning en koningin zich dus netjes aan het staatshoofd van het land hebben gepresenteerd, zoals gebruikelijk is, maar zonder dat het de voorbereiding en de tijd hebben gekost die normaal met een staatsbezoek gemoeid zijn.