×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Koning naar Saamhorigheidsdag Marine

Eerste mogelijkheid voor koning in nieuw militair tenue

Koning naar Saamhorigheidsdag Marine


Koning Willem-Alexander is 20 juni bij de Saamhorigheidsdag van de Koninklijke Marine. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag. De dag staat in het teken van de viering van het 525-jarig bestaan van de Marine en markeert de start van het gemeenschappelijke evenement Sail/Marinedagen Den Helder.

Het evenement, dat van 20 tot en met 23 juni plaatsvindt, begint met het ankeren van ruim dertig grote en even zoveel kleinere zeilschepen op de Rede van Texel bij Den Helder. Willem-Alexander vaart met het historische zeilschip Stad Amsterdam langs de geankerde zeilschepen. Daarna sluit hij aan bij de Saamhorigheidsdag van het marinepersoneel. Hiervoor zijn zowel veteranen als actieve- en postactieve marinemensen uitgenodigd. Het wordt volgens de organisatie de grootste marinereünie ooit: er worden ongeveer 25.000 mensen verwacht.

De koning diende zelf bij de Koninklijke Marine als dienstplichtig marineofficier van augustus 1985 tot januari 1987. Hij heeft tijdens de reünie een besloten ontmoeting met de collega’s met wie hij destijds diende. Hoewel de koning niet meer in militaire dienst is, heeft hij wel een nieuw uniform dat hij tijdens militaire ceremonies kan dragen. Een speciaal insigne, het koninklijk distinctief, is daarop te zien. Aangezien het volgens de organisatie de grootste marinereünie ooit zal worden, ligt het in de verwachting dat de nieuwe koning zijn eveneens nieuwe adjudant in buitengewone dienst mee zal nemen, prins Maurits. Daags na de troonswisseling benoemde Willem-Alexander zijn neef tot adjudant b.d. Hij werd die dag ook bevorderd tot kapitein-luitenant ter zee van de Koninklijke Marine.

22 mei 2013 - 13:25 |  Redactie |  0 reacties