×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Glasnost in het paleis

Door Marc van der Linden

Binnenkijken in Paleis Noordeinde, waar op dat moment het Jordaanse koningspaar op bezoek was. Interviews met een lakei, de kok van de koning, beelden van hoe de tafels gedekt worden en uit de bloemisterij van het paleis. En nu blijkt de familie van Máxima, na jarenlang stilzwijgen, onlangs met een journaliste te hebben gesproken.

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Portret van koningin Silvia

'Nederlandse' kunstenaar schilderde Zweedse koningin

Portret van koningin Silvia

De Zweedse Nationale Portrettengalerij krijgt een portret van koningin Silvia cadeau. Het geschenk, bekostigd uit donaties van bedrijven en particulieren, is ter ere van de 70ste verjaardag van de koningin op 23 december 2013. Eerder dit jaar werd het geschilderd door de Zweedse kunstenaar Urban Larsson. De vrouw van koning Carl XVI Gustaf nodigde de schilder daarvoor meermaals in het afgelopen voorjaar uit op Drottningholm. Op 11 juni wordt het olieverfschilderij onthuld in Kasteel Gripsholm. Silvia zal daar zelf bij aanwezig zijn.


De portrettengalerij, met ruim 190 jaar 's werelds oudste, omvat zo'n 4600 werken waar elk jaar nieuwe schilderijen aan toegevoegd worden. De schilder Larsson studeerde in Florence en is sinds 20 jaar woonachtig en werkzaam in Amsterdam. Hij schilderde onder andere officiële portretten van Wim Kok en Gerdi Verbeet. Larsson: 'Dit is de meest eervolle opdracht die ik ooit heb gekregen. Maar weinig schilders krijgen zo’n kans. Mijn portret hangt straks in de oudste portretverzameling ter wereld, tussen schilders die in hun tijd tot de top van de schilderkunst behoorden. Het was daarnaast zeer inspirerend om met koningin Silvia te mogen werken. Een zeer charismatische vrouw met een warme persoonlijkheid.'

04 juni 2013 - 12:57 |  Redactie |  0 reacties