×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Abonnemente afsluitenBestel los nummer

Jaar royalty

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Weekend link

De toekomst van De Eikenhorst

Door Marc van der Linden

Nog maximaal een jaar, schat ik, en dan zal De Eikenhorst door het koninklijk gezin worden verruild voor paleis Huis ten Bosch. De volgende zomerse fotosessie van de koning, de koningin en hun dochters zou best al in de tuin van het paleis kunnen worden gedaan. Dat zou meteen verklaren waarom het gezin de pers nu nadrukkelijk aan de voorkant van de villa ontving. In alle andere jaren gingen we altijd achterom, meteen de tuin in. Dit keer lieten ze het pand, waarin ze zoveel gelukkige tijden…

Lees column

Volg Royalty op Twitter!

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen plannen een time-out van hun officiële verplichtingen. Dat gunnen ze ook hun kinderen. Deze winter wil het hele gezin twee maanden vakantie nemen, tegen de waarschuwingen van de schoolleiding in. Hoewel het paar begrip heeft voor de school, hebben ze na lang wikken en wegen anders besloten, zo vertelde Mette-Marit aan een Noorse zender. De ouders willen daarentegen ook een belangrijk aandeel in de educatie van de kinderen meegeven. 'We willen onze kinderen wat van de wereld laten zien, dat er vele culturen zijn en andere levenswijzen,' vertelt kroonprins Haakon. De zesjarige prinses Ingrid Alexandra ging eerder dit jaar voor het eerst naar school, maar zal vanaf eind deze maand tot en met medio januari afwezig zijn, net als Mette-Marit's zoon Marius (13). Zij zullen wel ondertussen op afstand moeten studeren. Prins Sverre Magnus is pas vier en kan gewoon genieten van de trip. Voor het kroonprinselijk paar betekent het ondermeer dat ze afwezig zullen zijn tijdens de traditionele gebeurtenissen rondom kerstmis en nieuwjaar.

05 november 2010 - 14:28 |  Redactie |   reacties Lees verder

Tijdens een traditionele persconferentie na afloop van de elandenjacht, sprak koning Carl Gustaf van Zweden over het boek dat over hem verschijnt. Normaal gesproken zijn er een handjevol journalisten aanwezig, ditmaal meldden zich er meer dan vijftig aan. De koning begrijpt ook dat het ze niet om de elanden te doen is. 'Er is zoveel belangstelling over het boek dat over mij verschenen is,' merkt hij op. In de ongeautoriseerde biografie, Carl XVI Gustaf – monarch met tegenzin, wordt een bijzondere kijk in het privéleven van de koning geschetst, met liefdesaffaires en wilde feestjes met Zweedse modellen. Partykungen, oftewel partykoning, zo wordt Carl Gustaf inmiddels genoemd in de Zweedse media.

04 november 2010 - 16:03 |  Redactie |   reacties Lees verder

Special voor de lezers van Royalty vond op Schiphol een speciale signeersessie plaats. Onlangs verscheen namelijk het boek 'Ontdek je beschermengel', van de hand van Elisabeth Samnøy en prinses Märtha Louise, de dochter van koning Harald van Noorwegen. Tientallen belangstellenden waren aanwezig in de AKO-vestiging in de aankomsthal van Schiphol en lieten hun boek signeren.

03 november 2010 - 15:20 |  Redactie |   reacties Lees verder

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven hebben Nijmegen bezocht om het Historisch Belevenis Netwerk feestelijk te openen. Met behulp van drie tijdsbalken en een aantal acteurs, die drie perioden uit de geschiedenis vertegenwoordigen, werd de openingshandeling verricht. In deze historische regio, waarvan Arnhem en Nijmegen het hart vormen, zijn drie perioden uit de geschiedenis vertegenwoordigd. In de Romeinse tijd was het de belangrijkste regio van Nederland, in de Middeleeuwen bevonden zich in Gelderland het grootste aantal kastelen en het gebied was in de Tweede Wereldoorlog ook nog eens decor van een van de meest ingrijpende veldslagen: Operatie Market Garden. Het Historisch Belevenis Netwerk neemt de mensen mee naar deze drie perioden. Via (mobiel) internet of mobiele telefoon kan een eigen belevenisroute uit een periode of thema gekozen worden, die per fiets, te voet, maar ook met GPS afgelegd worden. Daarnaast zijn op de routes locaties te vinden waar hoorspelen te beluisteren zijn.

03 november 2010 - 13:00 |  Redactie |   reacties Lees verder

Volgend jaar zal Koninginnedag in Limburg gevierd worden door de Koninklijke Familie. Op zaterdag 30 april 2011 Koninginnedag mee in de provincie Limburg, in Thorn (gemeente Maasgouw) en Weert. Zij doen dit op uitnodiging van de burgemeesters van deze twee gemeenten, zo heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

02 november 2010 - 14:09 |  Redactie |   reacties Lees verder

Prins Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan het Logistiek Centrum van vliegbasis Woensdrecht. Het is één van de centrale plaatsen waar groot onderhoud aan het materieel plaatsvindt, zoals de F-16, Chinook en Apache. Ook voert het centrum onderhoud uit aan de luchtverkeersbeveiliging, radio- en satellietverbindingen, radarapparatuur en de inbouw van apparatuur in militaire voertuigen.Tijdens het werkbezoek maakte de prins een rondgang door de onderhoudshangar waar hij verschillende medewerkers sprak.Willem-Alexander brengt geregeld werkbezoeken aan bedrijven en instellingen die middenin de maatschappij staan, van kansspelorganisaties, nieuwsredacties tot aan legerdepartementen.

02 november 2010 - 13:30 |  Redactie |   reacties Lees verder

De Servische prins Philip, zoon van kroonprins Alexander, heeft afgelopen zondag de marathon van Athene afgelegd. De sportieve prins deed dat om geld in te zamelen voor Lifeline Hellas Humanitarian Organization waarvan zijn stiefmoeder beschermvrouwe is. De organisatie zet zich in voor Servische en Griekse projecten, medisch, educatief en sociaal, voor mensen van jong tot oud. Dit jaar was de marathon een bijzondere: het zou de 2500e verjaardag zijn. In 490 voor Christus is volgens de overlevering voor het eerst rennend de weg afgelegd door Phidippides, de Griekse koerier die naar Athene rende om te berichten dat de Perzen verslagen waren na de slag bij Marathon. Prins Philip verscheen samen met zijn vriendin Lucy aan de start en samen hebben ze de marathon ook uitgelopen, moe maar voldaan. In tegenstelling tot Phidippides, hij zakte destijds ineen en overleed na het behalen van de eindstreep.

02 november 2010 - 12:17 |  Redactie |   reacties Lees verder

Vol verwondering kijken kroonprinses Victoria en prins Daniel om zich heen, wanneer ze na de landing in Helsinki worden begroet. Immens populair zijn de Zweedse royals, zo merken ze ook zelf weer bij hun aankomst. Een leger van 200 journalisten is present wanneer het paar hun eerste stappen in Finland zet. Al tijdens de bruiloft van Victoria en Daniel in juni bleek de belangstelling groot: een kwart van de Finnen, die zelf geen koninklijk huis hebben, zat aan de buis gekluisterd. Dat is ook het bruidspaar niet ontgaan. 'Het is verbazingwekkend. Alle warmte, felicitaties, briefjes en tekeningen die we hebben ontvangen. Net als de talloze Finse vlaggen, waarmee werd gezwaaid tijdens onze bruiloft,' vertelde het paar.

01 november 2010 - 14:27 |  Redactie |   reacties Lees verder

Dit jaar wordt op diverse plaatsen herdacht dat prinses Marianne (1810–1883) 200 jaar geleden werd geboren. Vanaf vandaag ook in Paleis Het Loo, waar tot en met 9 januari 2011 de tentoonstelling 'Op reis met prinses Marianne' wordt gehouden.

30 oktober 2010 - 10:00 |  Redactie |   reacties Lees verder
Het geheim van Alexander en Máxima

Willem-Alexander en Máxima nemen hun dochtertjes steeds vaker mee op pad. Dat is leuk, omdat we Amalia, Alexia en Ariane daardoor veel meer te zien krijgen. Ik vind het daarbij opvallend dat de prinsesjes zich vooral zo lijken te vermaken tijdens deze gebeurtenissen. Natuurlijk, het zijn kinderen en daardoor sneller afgeleid. Maar over het algemeen blijven de meisjes netjes zitten, stralen ze geen verveeldheid uit en geven ze hun ouders zoveel mogelijk de kans om te genieten van het evenement, zoals afgelopen zondag bij het WK Turnen in Rotterdam.

29 oktober 2010 - 12:27 |  Redactie |   reacties Lees verder

De Noorse koning Harald heeft zich voor het eerst in het openbaar uitgelaten over zijn dochter, prinses Märtha Louise. De prinses bracht pas haar boek 'Ontdek je beschermengel' uit, maar is met name in Noorwegen middelpunt van kritiek. Niet alleen omdat ze eerder verklaard heeft met paarden en engelen te kunnen communiceren, ook zou ze gezegd hebben met doden te kunnen praten. Een storm van kritiek, met name vanuit de Noorse kerk. Extra moeilijk is het voor haar vader, omdat de koning van Noorwegen tevens het hoofd is van de kerk. De afgelopen drie dagen was koning Harald samen met koningin Sonja op staatsbezoek in Slowakije. Als afsluiting is er een gesprek met de pers georganiseerd, waar de koning voor het eerst reageerde op de kritiek op zijn dochter en hoe hij er tegenover staat, als hoofd van de kerk.

29 oktober 2010 - 11:54 |  Redactie |   reacties Lees verder

Telkens in het formatieproces en in de nasleep ervan, woedt de discussie opnieuw: de macht van de koningin moet ingeperkt worden. Exact twee weken geleden werd het kabinet-Rutte beëdigd door koningin Beatrix. Als het aan de Tweede Kamer ligt, hoeft de koningin in de toekomst zich daar niet meer mee te bemoeien en mag zij het formeren van een regering en het aanstellen van en informateur en formateur aan de Kamer overlaten. GroenLinks en D66 hadden eerder al plannen voor een gewijzigde vorm van de monarchie voorgesteld, inmiddels is ook Geert Wilders voor wijzigingen. Hij pleit voor het wijzigen van de grondwet om de Koning geen deel meer van de regering te laten uitmaken, zoals ook in Zweden het geval is. Wilders is van mening dat iemand op basis van erfopvolging deel laten nemen in de regering, niet meer van deze tijd is. Premier Rutte voelt niets van een grondwetswijziging. De parlementaire democratie in Nederland kent voldoende mogelijkheden van controle. De PVV van Geert Wilders komt nu met een initatiefwet.

28 oktober 2010 - 15:27 |  Redactie |   reacties Lees verder

De Zweedse kroonprinses Victoria viert vandaag mee met het vijftig jarig bestaan van de Zweedse Kamer van Koophandel in Nederland. Ze is niet de enige Koninklijke gast die hiervoor naar Noordwijk afreist. Tijdens de dag wordt namelijk gesproken door ondermeer prins Carlos, hertog van Bourbon-Parma. Daarnaast zijn vele vertegenwoordigers van Zweedse en Zweeds-Nederlandse bedrijven present. Prins Willem-Alexander en de vrouw van prins Carlos, prinses Annemarie, schuiven 's avonds aan tijdens het galadiner in de Wintertuin van Hotels van Oranje.

28 oktober 2010 - 12:00 |  Redactie |   reacties Lees verder

Niet alleen de dochtertjes van prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaan de laatste tijd mee met hun ouders. Ook in België waren kleine prinsjes en prinsesjes op pad. Prinses Elisabeth, dochter van prins Filip en prinses Mathilde, bezocht zaterdag de universiteit in Leuven. Daar volgde ze net als enkele honderden leergierige leeftijdsgenoten wetenschappelijke workshops en hoorcolleges die werden georganiseerd voor kinderen tussen 8 en 13. Heel anders was het voor haar neefjes en nichtje, prinses Louise en de tweeling Nicolas en Aymeric. Deze kinderen troffen het wat meer. Hoewel Elisabeth het vermoedelijk erg interessant vond, had ze wellicht liever met haar oom en tante meegegaan. Prins Laurent en prinses Claire bezochten namelijk met hun kinderen de musical Fantasia in Mechelen. De dochters van prins Willem-Alexander en prinses Máxima kwamen met hun ouder mee naar de wereldkampioenschappen turnen in Rotterdam.

27 oktober 2010 - 11:43 |  Redactie |   reacties Lees verder

Het duurt nog meer dan een maand voordat prinses Amalia jarig is en nog veel langer voordat ze haar vliegbrevet mag halen, toch krijgt ze 7 december een 'eigen' vliegtuig. De oude Dakota DC-3 van haar overgrootvader, wijlen prins Bernhard, zal op Amalia's zevende verjaardag 'Prinses Amalia' worden gedoopt. Op dit moment heeft het oude regeringstoestel (PH-PBA) namelijk geen naam. Het vliegtuig kwam na de Tweede Wereldoorlog in het bezit van prins Bernhard, voor het symbolische bedrag van één dollar van de Amerikaanse generaal Eisenhower.

27 oktober 2010 - 11:12 |  Redactie |   reacties Lees verder

Prins Pieter-Christiaan verhuist samen met prinses Anita en hun gezin wellicht ook naar landgoed De Horsten. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.Hij volgt hiermee zijn jongere broer prins Floris, die net als prinses Margarita ook kortgeleden aankondigde naar het landgoed te zullen verhuizen. Floris aan de Voorschotense zijde, Margarita aan de kant van Wassenaar. Dat veroorzaakte enig tumult, omdat het verbouwen van de twee oude panden tot bewoonbare huizen niet bij iedereen in goede aarde blijkt te vallen. Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen van Pieter-Christiaan, hij onderzoekt de mogelijkheden om op het landgoed te gaan wonen.Als de plannen doorgaan, wordt de Horsten een écht Oranjelandgoed. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen sinds 2003 op een afgesloten deel van het landgoed. Eerder woonde daar prinses Christina met haar gezin, tot aan de scheiding. Het landgoed zelf is al sinds 1845 in het bezit van de Oranjes.

26 oktober 2010 - 14:08 |  Redactie |   reacties Lees verder

Terwijl politici in België zich nog altijd bekommeren over het vormen van een nieuwe regering en inmiddels wellicht een noodregering, lijkt er ook goed nieuws onder de zon. Gravin Hélène d'Udekem d'Acoz, zus van prinses Mathilde van België, zou zich hebben verloofd met baron Nicolas Janssen. Dat schrijft ondermeer Het Laatste Nieuws. Het is nog niet bekend wanneer het huwelijk zal worden gesloten. Saillant detail: Nicolas is een ver familielid van Delphine Boël. Zij is de buitenechtelijke dochter van koning Albert II, hoewel dit nooit publiekelijk is toegegeven. De moeder van de vader van de bruidegom, Marie-Anne Boël, is de zus van de grootvader van Delphine Boël.

26 oktober 2010 - 13:00 |  Redactie |   reacties Lees verder

25 oktober 2010 - 11:00 |  Redactie |   reacties Lees verder

Zweden staat al een tijdje in het teken van 200 Jaar Bernadotte. Eerder deze maand reisden Victoria en Daniel af naar Pau in Frankrijk, waar de Franse maarschalk Jean Baptiste Bernadotte geboren werd. Hij was de eerste Zweedse heerser van het huis Bernadotte, de dynastie die tot op de dag van vandaag op de Zweedse troon zit. De echte festiviteiten vonden gisteren plaats en begonnen in het Deense Helsingør. Daar ontvangt koningin Margrethe van Denemarken de delegatie uit Zweden, die uit koning Carl Gustaf, koningin Silvia en kroonprinses Victoria en prins Daniel bestaat. De Deense havenstad ligt op een steenworp afstand van het Zweedse Helsingborg, dat aan de overkant van het water ligt. In 1810 maakte Bernadotte deze overtocht, op weg naar zijn nieuwe koninkrijk. Exact 200 jaar na dato doet het Zweeds koninklijk gezelschap dezelfde tocht nog eens dunnetjes over. Bij aankomst in Zweden, wordt het gezelschap getrakteerd op een muziekuitvoering van het symfonisch orkest en enkele speeches, ondermeer van de koning en de burgemeester van Helsingborg. Daarna is een speciale plaquette onthuld, om de herdenking te markeren. Met een diner is de avond afgesloten, in het huis waar Jean Baptise Bernadotte zijn eerste dagen in Zweden doorbracht.

21 oktober 2010 - 13:30 |  Redactie |   reacties Lees verder
Falende Museumgast

Het voordeel van mijn werk is dat ik vaak op hele bijzondere plekken kom. Plekken waar je als gewone sterveling eigenlijk niet zo snel binnenkomt, zoals de koninklijke paleizen. Maar vrij naar Johan Cruyff: elk voordeel heeft zijn nadeel. Vaak is er te weinig tijd om die prachtige gebouwen echt goed te bekijken en alle details goed in me op te nemen. En als ik vrij ben, associeer ik een paleisbezoek meestal toch teveel met werk, zodat ik op die dagen ook niet echt de kans neem om die gebouwen – voor zover ze al open zijn voor het publiek – goed te bekijken. Zo ook met Paleis Het Loo. Ik ben er tientallen keren geweest, vooral om verslag te doen van een evenement. Ik maakte er het burgerlijk huwelijk van prins Maurits mee, zag vele kortstondige tentoonstellingen in de zijvleugel, was er bij het grote feest ter ere van de 40ste verjaardag van prins Willem-Alexander en toen prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven door de gemeente Apeldoorn werden geëerd met de hoogste plaatselijke onderscheiding. Maar het paleis zelf had ik nog nooit heel aandachtig bekeken. Daar kwam onlangs verandering in.

20 oktober 2010 - 11:00 |  Redactie |   reacties Lees verder
| 1 | ... | 439 | 440 | 441 | 442 | ... | 463 |